Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Жителите на “Акчелар” от години без адреси, не могат да извикат линейка или пожарна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Акчелар
Снимка: bTV

 

Над 100 варненски семейства от години живеят в местност, в която имотите нямат адреси. По този начин местните не могат да се възползват от базови услуги, като това да повикат Бърза помощ, такси или полиция. Жителите на зона “Акчелар” обясниха пред bTV, че са подавали сигнали до общината, но проблемът остава нерешен вече повече от десетилетие. По думите им не получават съдействие от институциите или общината.

Варненци се оплакаха, че заради липсата на имена и номера на улиците в района се налага да използват собствените си автомобили, за да стигнат до най-близкия булевард и да упътят идващите пожарни екипи, линейки или куриерски доставки. Подобен проблем съществува и в други варненски местности.

За да получават официална кореспонденция и битови сметки, хората използват техни стари адреси или такива на роднини. Също така посочват бивши местопребивавания на лични документи. Някои от потърпевшите подчертаха, че този проблем съществува от 15 г.

Жителите на “Акчелар” обясниха, че няма урегулирана пътна маркировка, която да позволява безопасното влизане по безименните улици и често се налага да направят нарушение на пътя. А заради окаяното състояние на една от улиците в зоната, местните събират пари и с тях асфалтират улицата.

От Община Варна обясниха, че в зона “Акчелар” има действаща улична регулация, но за да получат адреси с номер и име на улицата, гражданите ще трябва да изчакат улична регулация на целия жилищен район. Процедурата може да отнеме повече от година.

Д-р Иван Здравков от Спешна помощ потвърди пред БНТ, че наистина екипите имат голям проблем. “Адресите наистина не можем да ги намерим, ако няма кой не ни чака. Така е в много вилни зони”, разказа той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *