• Варна
  1°
  ясно небе
  Влажност: 74%
  12 нови български песни за деца с премиера във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  pesni

  12 нови български песни премиерно ще прозвучат на Европейския конкурс  за детска песен „Златни искри“ във Варна в средата на месец октомври. Това са композициите, които преминаха през предварителната селекция на журито, което направи своя избор анонимно, без да разполага с имената на авторите. Те ще се състезават с предложения  на 12 автори от европейски държави , чиято селекция прдстои до дни. Фестивалът във Варна се провежда за седма поредна година. И това издание ще има две международни конкурсни вечери – за песен и за изпълнители, както и богата съпътстваща програма.

  В центъра на вниманието остава детската популярна песен, като заявките за участие показват, че все повече автори проявяват интерес към детската аудитория.  Сред авторите на българските песни-финалисти тази година освен дебютанти  можем да срещнем  и  познати  имена на  композитори като Красимир Гюлмезов, Хайгашот Агасян, Пепи Писарски, Любомир Денев…  Изпълнителите, които ще ги представят на живо във Варна, са деца-солисти на възраст от 6 до 14 години.

  Много от тях са лауреати на различни конкурси и като изпълнители теми и сюжети от ежедневието вкъщи и на училище,  домашните любимци, забавленията, приятелството. На солистите, избрани да представят конкурсните песни, ще помагат и децата от детското шлагерно студио ДА. Малките изпълнители са познати на повечето български деца с хитовете си „Ало Слънчице“ и „Роклята на мама“, които имат многомилионите лайкове в интернет.

  Песните от „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР, като  най-добрата българска песен ще получи специална награда. Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Министерството на културата и  частично от фонд Култура” на Община Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *