• Varna
  15°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 6m/s ESE
  Приватизират ферибота “Героите на Одеса”?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Н. Златев, сп. "Клуб ОКЕАН"
  Снимка: Н. Златев, сп. “Клуб ОКЕАН”

  Правителството ще предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен ферибот „Героите на Одеса“, част от имуществото на „Български морски квалификационен център“ ЕАД (БМКЦ).

  Дружеството не е „корабоплавателно” или „назначено” предприятие от българска страна по Спогодбата между правителствата на България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск от 20 ноември 1995 г. както и по Спогодбата между правителството на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17 април 1999 г. и няма друга възможна алтернатива за експлоатацията на ферибота. Той не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ ЕАД.

  В случай, че Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *