• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 3m/s NE
  Ученици от СУ “Гео Милев” се учат на медийна грамотност
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ученици

  30 ученици от Средно училище „Гео Милев” във Варна участват в  иновативна обучителна програма по медийна грамотност. Програмата се реализира от Сдружение „Моят град” в рамките на проект „Повишаване на медийната грамотност и предприемаческите нагласи сред младежите”, реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна. Съществена част от обучението са поредицата от срещи с професионалния екип на Българска национална телевизия 2 – Варна.

  Целта на проекта е да се изградят умения за критично мислене и повишаване на медийната грамотност сред учениците. Младите  хора са най-уязвими сред потребителите на медийно съдържание от претоварване  с информация, влиянието на фалшиви  новини и кибертормоза. От друга страна развитието на информационните технологии предопределя възникването на нови професии, свързани с различни форми на предприемачество.

  ученици 2

  Уменията за критично мислене са свързани със способността да се анализира,   оценява  и прилага  информация. Съществена част от програмата   за медийна грамотност са практическите  занятия в  телевизионния център на  БНТ2- Варна. Водещи   експерти и професионалисти учат  младите хора  как се създава медийно  съдържание, как да различават фалшивите новини и да не попадат в капана на пропагандата. Младежите имат възможност да влязат в ролята на водещи, да четата новини, да научат за тънкостите в подбора, представянето и поднасянето на информация.

  В резултат на проекта е създаден Наръчник  по медийна грамотност.Той ще  достигне до 200 младежи от Варна  и ще бъде достъпен онлайн, като нов образователен ресурс. Всички ученици преминали успешно специализираното обучение по медийна грамотност ще получат сертификати Youthpass за придобитите знания и компетенции. Създадената иновативна обучителна програма по медийна грамотност ще се разпространява свободно  в подкрепа на други ученици от средни училища във Варна.

  ученици3

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *