Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
50 фактора правят децата асоциални – компютри, липса на активност…
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Кадър: Bulgaria on air
Кадър: Bulgaria on air

Статистиката е безмилостна и показва, че все повече деца се сблъскват с разстройства в развитието и с нарушения в способността за учене. Световноизвестен специалист в областта на неврологичните заболявания при малките е у нас, за да посочи решенията на проблема.

Д-р Робърт Мелило, който притежава 30-годишен клиничен опит на изследователска и преподавателска дейност, разкри любопитни факти пред Bulgaria on air. Той обясни, че има 50 фактора, които правят децата асоциални – компютри, липса на физическа активност, нездравословно хранене са сред тях. По думите му голяма част от проблемите у децата не са предизвикани от генна мутация.

Деца, които имат силен дисбаланс, обикновено са много интелигенти, бъдещи гении, но трябва да им се помогне, за да се развият хармонично. Лявата част на мозъка е свързана с интелигентността, а дясната – с творчеството, креативността. Ако има родители със силно развита интелигентност, детето върви още по-напред от него в тази област, обясни лекарят.

“Започвам курс, в който ще обучаваме специалисти от България и целия свят. Искаме да приложим метода на Мелило и да установим център, за да може този метод да се използва в Европа. Имаме много модерни инструменти, които използваме за работата си”, заяви д-р Мелило. Той е на мнение, че сред причините да виждаме ръст на нарушенията при децата са социалните медии, екраните, видеоигрите, нездравословното хранене.

“Децата спряха да тичат навън, да карат колело… Това оказва влияние и на възрастните. В третата си книга изброявам 50 фактора, които оказват влияние. Проблемите не са предизвикани от генна мутация. Гените са нещо, което детето носи, детето е изключително. Но средата може да ги доведе до ръба на пропастта и да развият аутизъм или биполярно разстройство. Идеята е да върнем тези деца в правия път, като променяме начина им на хранене и стимулираме другото полукълбо от мозъка им”, обясни специалистът по многофункционална неврология.

Д-р Мелило не използва медикаменти в борбата си с дисбаланса при децата. По думите му е много важно да направим децата социални същества. Да ги учим на социални умения и да ги отървем от компютъра. Това обаче според него не е достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *