• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фирма изпраща четири рояла във Варна за концерт на 16 музикални светила
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  8 рояла

  “Концерт на 8 рояла” е едно от закриващите събития в програмата на “Пловдив 2019”, което ще обедини четирите български града, кандидати за европейска столица на културата. За първи път ще бъде реализиран проект с подобен мащаб в България. Във Варна Маестро Томислав Байнов и неговата звездна формация „Ансамбъл Байнов” ще закрият турнето си на  23 ноември в Двореца на културата и спорта.  Организаторите обещават незабравимо преживяване и звук на световно ниво на варненските почитатели на музиката.

  Турнето е с изключителна тежест в света на класическата музика и с такава важност, че фирмата “Щайнгребер” /Steingraebеr/ която е водещ производител на рояли, застава зад него,  изпращайки  4 от своите рояли в знак на подкрепа. Германската семейна фирма е с над 200-годишна история и отговаря на най-високия стандарт в своята сфера. Сътрудничеството им с Маестро Байнов, идеолога на проекта, датира от десетки години. “За първи път в България  ще бъде изпълнена Рапсодия в синьо на Гершуин на няколко рояла. Моята транскрипция на това произведение  сме я свирили по цял свят с огромен успех. Сега за първи път  ще бъде изпълнена в родината ми. Поласкан съм,ч е имам и подкрепата на „Щайнгрeбер””, споделя още той.

  Отново за първи път, в Пловдив в зала С. И. Л. А., ще се осъществи концерт с 360 градуса видимост.  Pоялите ще бъдат специално озвучени, няма да, се разчита само на акустичния звук, така всеки един зрител ще  се наслади на концерта по най-добрия начин.  Диригент на уникалното събитие е един от големите наши диригенти  – Маестро Григор Паликаров, изтъкнат диригент в Софийската опера, композитор, пианист, преподавател и член на MENSA, носител на множество национални и международни награди, дирижирал по целия свят.

  Пианистите са подбрани измежду най-добрите лично  от Маестро Байнов. Те са  от 9 държави на 3 континента . Луиджи Казели е професор  в Академията в Болоня.  Мери Уу е професор  в Хонг- Конг (Chinese University). Зузана Суханова е Магистър Доктор в Братислава.  Всички останали музиканти  са доценти по пиано в академии, консерватории и  университети в своите държави. Музикалните дейци ще пристигнат у нас и започнат репетиции още на 13 ноември и ще стартират турнето  от  Пловдив на 16 ноември.

  Проф. ТомиславНеделкович-Байнов е роден в семействонамузиканти в София. Стъпва на музикалната сцена едва петгодишен, само година по-късно става носител на Първа награда от националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. Негови учители са Константин Ганев, Джулия Ганева, Величка Савова, Панчо Владигеров, Лазар Николов. Продължава обучението си във Висшето училище за музика в град Тросинген, Германия при проф. Йоханван Беек. Лауреат е на редица международни конкурси, член на жури в престижни международни музикални форуми, университетски преподавател и водещ на майсторски класове. Репертоарът му обхваща над 40 клавирни концерта, солистични, ансамблови и камерни творби, а дискографията му включва множество студийни записи и концертни изпълнения.

  Създател на проекта „Концерт на 8 Рояла“ е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов” през 1989 г. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става и международна. Особено атрактивни са телевизионните им изяви. Репертоарът им обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси.

  Клавирен ансамбъл „Байнов” е записал няколко силно запомнящи се програми: „Шест ръце на едно пиано”, „Повече от 8 пиана”, „Пиана и перкусия”, „На живо в Люцерн”, „Карл Черни: Концертни квартети”. Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg