• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Руска мега звезда играе “Дон Кихот” в спектакъл в чест на маестро Емил Димитров
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Иван Василиев -2

  Иван Василиев ще танцува в спектакъл в чест на 90-ата годишнина от рождението на маестро Емил Димитров (1929-2011) в Софийската опера. На 19 октомври 2019 г. руската мегазвезда и носител на Специалната награда на град Варна от Балетната Олимпиада във Варна през 2006 г. ще играе една от коронните си роли – Базил в „Дон Кихот” в партньорство със солистката на Болшой театър Екатерина Крисанова.

  Спектакълът с една от ярките звезди, открити на първия в света балетен конкурс, ще припомни огромните заслуги на създателя на Варненския конкурс маестро Емил Димитров. Дългогодишен двигател на Балетната Олимпиада и признат авторитет, той привличаше най-значимите световни имена на танца в журито и най-сериозните претенденти за наградите от младото поколение. Благодарение на неговите мениджърски качества и визия за бъдещето беше създадена фондация „Международен балетен конкурс”, която не само изведе през трудните времена това най-значимо събитие в танцовия свят, но успя да го съхрани и да издигне още повече неговия престиж.

  Иван Василиев ще отдаде своята лична почит към маестро Димитров с коронната си роля – артистът дебютира в Болшой театър с ролята на Базил, с която гастролира по цял свят. Един от най-успешните балетни артисти в света, започна своя звезден път на 17-годишна възраст от Варна, където безапелационно спечели Специалната награда на град Варна – Гран при в младша възраст. Заслужил артист на Русия, той е солист на Михайловския театър в Санкт Петербург, гастролира в Болшой театър и прави смелите си опити като хореограф.

  Бравурните му скокове, виртуозните пируети и мъжественото излъчване го правят един от най-обичаните и търсените балетни артисти в последните 15 години. Неговите интерпретации на Спартак, Иван Грозни, Конрад от „Корсар”, Филип от „Пламъците на Париж” се посрещат с възторг от публиката и критиката. Сред наградите, които е печелил до момента, са златен медал от балетния конкурс в Москва, наградите Triumph Youth, наградата на британските критици British Crititcs’ Circle National Dance Awards и наградата Benois de la Danse.

  Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Балетната Oлимпиада във Варна е под патронажа на UNESCO. От 1964 г. до днес конкурсът поддържа своите изключително високи критерии и дава начален старт на едни от най-значимите балетни артисти в света.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg