• Varna
  13°
  ясно небе
  Влажност: 93%
  Вятър: 4m/s E
  Мая Донева: Искам всеки квартал на Варна да има своя идентичност
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: karieri.bg
  Снимка: karieri.bg

  Mая Донева е обучител, международен консултант и лектор в сферата на социалните иновации и активното гражданство. Съосновател е на едно от първите социални предприятия в България – „Социалната чайна“, а повече от  година и половина е и изпълнителен директор на Карин дом. Сега се впуска в ново предизвикателство – участие в изборите за местна власт. Решихме да подкрепим по своя инициатива Мая Донева, защото смятаме, че Варна има нужда независимите кандидати да получат шанс да се намесят в управлението на града. Дали тя е човекът, който ще проправи път в тази насока, времето ще покаже, но засега вярваме, че свършеното от нея – в Социалната чайна, в Карин дом и т. н. е показателно и си струва да продължи напред, влизайки в местната власт.

  -Вие сте един от двамата независими кандидати за съветници във Варна. Какво е Вашето основно послание за предстоящия вот?

  Факт е, че почти липсват непартийни кандидатури, не само във Варна, но и на национално ниво. С моята кандидатура искам да дам знак,че всеки един гражданин има както възможност да гласува, така и да допринесе с каквото може и смята за нужно, дори да няма партия зад гърба си. Искам да виждам повече разнообразие, повече конструктивност и диалогичност в управлението. В момента гледаме на политиката като на нещо мръсно, лошо и неработещо, но същевременно казваме, че не искаме да се забъркваме – как тогава да обърнем този процес? Искам да дам на Варна повече и смятам, че като човек от гражданския сектор много активно правя това вече 15 години – в образованието, младежките дейности, социалната сфера. Бих искала тези теми да са по-приоритетни в следващия Общински съвет, защото често като гражданин имам усещането, че не са.

  -Как оценявате развитието на града през последните години?

  Варна може да бъде много повече от това, което е сега, със сигурност, но е повърхностно да твърдим, че за всичко са отговорни управниците от последния мандат. Варна беше в политическа изолация твърде дълго и това си личеше по всичко. Има промяна и тя е към хубаво, но има цели сектори от обществения живот и квартали, които не са в 2019-а, и не са в ЕС. Варна продължава да се държи като град, който няма море, и смятам, че чисто на стратегическо ниво трябва да обърнем приоритетите си – морето и гражданите са двете най-силни страни на града и трябва да осъзнаем това и на ниво Общински съвет, градско развитие и управление.

  -Кои са основните проблеми, с решаването на които бихте се заели, ако станете част от Общинския съвет?

  Във визията ми има три основни области на действие – това са морската култура, гражданите и гражданската активност и социалните иновации като метод за развитие на градовете. И не говоря за тротоари и улици – ние сме се изкривили тотално и се радваме, ако имаме тротоар, а това не е лукс – това е нормално. Аз ще работя за това всеки квартал да има идентичност, която отразява неговите жители – в жилищните квартали да има малки сцени до детските площадки, на които младежите да танцуват и да представят своето изкуство; за това в детските градини да почнем да говорим за морска култура и за възможностите за масов морски детски спорт. Виждам своята роля основно в сферата на образованието, младежките дейности и приоритизирането на морето като основен акцент в управлението на Варна. Имам желание да работя за това жителите на Варна да осъзнаят своята собствена роля в управлението, което далеч не започва и не свърша с изборите – искам да работя по онези изтъркани думи като „прозрачност“, „граждански диалог“ и да направя така, че чрез микроинвестиции от Общината, в кварталите да се случат осезаеми промени.

  -На изборите през последните години обичайно избирателната активност не е висока. Очаквате ли повече хора да отидат до урните на предстоящите местни избори?

  Да, не само очаквам, но и знам, че повече хора имат нуждата да кажат как виждат Варна занапред. Има насъбрана гражданска енергия в последните месеци – и не говоря за онази мрънкащо-балканска енергия вечер с ракията, а енергията на много млади, образовани хора, които искат да правят неща във Варна – по кварталите, в морската градина, с Таляна, прохождащи социални предприемачи и хора с визия, която искат да се реализират точно тук. Те ще гласуват, защото осъзнават и своята отговорност в процеса и това е важно – демокрацията не работи еднопосочно и изборите са най-малкия жест на заинтересованост. Да комуникираш открито със своите представители в Общински съвет, след като ги избираш – да им предлагаш, да ги питаш, да ги критикуваш, когато е нужно – това е за мен пълноценното гражданско участие и искрено се надявам, че на 27-и октомври Варна ще бъде точно такава – пълна с активни, питащи, заинтересовани за града хора.

  Тук можете да видите и видеата “70 секунди с Мая”, в които тя представя вижданията си по различни въпроси.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *