• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Джаз и театър в Есенния салон на изкуствата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: opoznai.bg
  Снимката е илюстративна. Източник: opoznai.bg

  Есенният салон на изкуствата започва на 2-ри ноември, събота, от 11:30 ч. в Градската художествена галерия във Варна с  традиционно събитие – съвместният концерт на Камерния оркестър „Анима“ и на Хор „Арс музика“, съобщиха от дирекция „Култура“ към Община Варна. Входът за всички събития е безплатен.

  На 7-ми ноември, на същото място от 18:00 ч., е моноспектакълът  „Променяне“ на Йоана Буковска-Давидова, по автобиографичната книга на филмовата прима Лив Улман.  На 9-ти ноември, събота, от 11:00 ч. в Католическата църква на ул. „Преслав“ е органовият концерт на Мариана Григорова – възпитаничка на НУИ „Добри Христов“-Варна, завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ ,в класа по пиано на проф. Мара Петкова, и орган – в класа на проф. Нева Кръстева. Преминала през семинарите на Пражката музикална академия в класа на известния органист проф. Милан Шлехта във Ваймар (Германия ) – в класа на органиста от „Гевандхаус“ Матиас Айзенберг, Мариана Григорова изпълнява солови органови концерти и турнета в България, Германия, Чехия, Франция, Унгария, изявява се и като камерен изпълнител.

  Тази година джазът доминира в Есенния салон. Първият сешън е на 12-ти ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, където струнният квартет „Gypsy Jazz Project“ ще ни потопи в магията на джаз китариста – Жан „Джанго“ Райнхард, създател на т-нар. Gypsy jazz (известен също като цигански суинг, Jazz Manouche или Hot Club Jazz). Петър Койчев (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (бас) – четиримата музиканти са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето до „златните години на европейския джаз“.

  На 15-ти ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия е концертът „Малко нощна музика“ на бенда на Ангел Заберски-младши. Музикалният проект включва джазови транскрипции на популярни класически пиеси от Бах, Рахманинов, Пучини, Бетовен, Чайковски и други световни класици. Другите музиканти в триото са: Стоян Янкулов–Стунджи и мултижанровият контрабасист Борис Таслев.

  За 19-ти ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна е поканата за среща с един от най-виртуозните български пианисти и неговия солов концерт. Ростислав Йовчев завършва Българската държавна консерватория при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Лауреат на наши и международни конкурси.  С премиера на нов български албум – на 23-ти ноември, събота, от 18:30 ч. в Градската художествена галерия, ще чуем пиесите от „But a Dream“ на Росен Кукошаров и бенд. В албума участват изявени джаз музиканти – Милен Кукошаров – пиано (продуцент на албума); Димитър Карамфилов -контрабас, и Васил Вутев- ударни.

  Млади дарования от Варненската държавна опера – Станислава Марчева, мецосопран; Мария Палматийте, сопран (Литва); Олена Мошинска, виолончело (Украйна); Надя Гущерова, обой; Руслан Павлов, пиано, музикална обработка, ще се изявят на 27-ми ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия с богата концертна програма.

  Финалът на салона ще е на 29-ти ноември от 18:00 ч. в Артсалона на Радио Варна, с гостуването на Международното дружество „Елиас Канети“, изложбата „Глобалното измерение“ и с документалния филм „Култура до поискване“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg