• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 3m/s NE
  Специалисти: Заекването обикновено се появява при промяна в живота на детето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Радио Варна
  Снимка: Радио Варна

  От близо 6 хиляди деца в училищна и предучилищна възраст във Варна, 1,3% имат проблем със заекването. Това показва есенният скрининг на Логопедичния център в града от началото на учебната година, съобщи за Радио Варна директорът Лиляна Лазарова.

  Говорният дефект се появява в моментите, в които предстои промяна в живота на детето – при започване на училище, при завършване, при смяна на учебно заведение, уточни Лазарова. В периода на бурно развитие на детската реч – между 3 и 4 години и половина, се наблюдават смущения, които логопедите наричат „физиологично заекване”. Това е нормален етап в развитието на детската реч, но ако до 5-годишна възраст проблемът не се овладее, родителят трябва да се обърне към специалистите.

  Чувствителни, любознателни, емоционални, с по-лабилна и неуравновесена нервна система са хората, които имат проблеми със заекването, посочи още Лазарова. Ако детето има неспокоен сън, навик да си гризе ноктите или няма апетит – логопедите съветват родителите да се  консултират с невролог.

  Днес, 22 октомври се Международният ден за популяризиране проблемите на заекващите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *