• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Премиерът подкрепи проекта за нова индустриална зона край Аксаково
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Борисов и Портних

  Проектът за новата индустриална зона на Варна, който ще бъде реализиран съвместно с община Аксаково, получи подкрепата на премиера Бойко Борисов. Двамата с Иван Портних обсъдиха тази сутрин параметрите и развитието на проекта, който в момента се разглежда в Министерството на околната среда и водите. Експертният съвет по устройство на територията в Аксаково вече съгласува включването на зоната в Общия устройствен план на общината.

  За реализацията на проекта са отредени над 8000 дка. През зоната минават автомагистрала „Хемус“ и старият път за София, в близост са пристанищата, жп връзки, летището и заводите в Девня.
  Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че държавата ще окаже пълно съдействие за логистичното развитие на индустриалната зона, която ще става все по-атрактивна с напредването на строителството на автомагистрала „Хемус“. Иван Портних информира премиера, че днес в МОСВ се подписва и успешно защитения от общината проект за осигуряването на 60 нови електрически автобуса за Варна.

  Договорът е за одобрено финансиране за закупуването на превозните средства по проект „Екологично чист транспорт за Варна“ по приоритетна ос „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ по OП „Околна среда 2014-2020 г.“

  Стойността на проекта е 85 378 649 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 69 999 999 лв. Освен закупуването на 60 нови електрически автобуса, ще бъдат осигурени бързозарядни и бавнозарядни станции.
  Реализирането на проекта ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Варна, посредством намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди, както и до намаляване на шумовото замърсяване.

  С новите електробуси подвижният състав на общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД ще бъде обновен 100%, след като през последните 6 години бяха доставени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса, отново чрез реализирани европейски проекти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg