• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Откриват изложба “Духовност и Музей” за Деня на будителите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: revival.museumvarna.com
  Снимка: revival.museumvarna.com

  Изложба „Духовност и Музей” ще бъде открита в Музея на Възраждането във Варна на 31 октомври от 16 часа като част от тържественото отбелязване на Деня на народните будители. За пръв път ще бъдат показани идейните планове и проекти при разработването и оформяне на двете експозиции на музея: през 1958-1959 г. и през 2006 г. Специално за откриването на изложбата ще бъде монтиран диапрожекционен апарат, на който посетителите ще могат сами да прожектират филм за Варна през епохата на Възраждането.

  В своята 60 годишна история Музеят не е само едно статично пространство. Това е първият музей в България, където е направена възстановка на училищна стая от периода на Българското възраждане.

  Музеят на Възраждането е открит официално на 4 октомври 1959 г., като автор на първата експозиция на музея е проф. В. Тонев. Сградата, която е определена да представи богатото наследство и фонд на музея е специално реставрирана за целта и е от огромно значение за Варна и жителите й. Построена е през 1861 – 1862 г. за нуждите на първото българско училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Тук през 1865 г. намира подслон и първата българска църква на града „Св. Архангел Михаил”, а 5 години по-късно на втория етаж е добавена пристройка за първото българско читалище на Варна – „Възрождение”. Така сградата, която и до днес е съхранена на ул. „27-ми юли” № 9, става символ за града и жителите му още със своето построяване.

  От юни 2006 г. музеят намира нов дом на ул. „Л. Заменхоф” № 21,  в специално реставрирана къща във възрожденски стил, строена през втората половина на XIX в. и служила за известен период от време след Освобождението за девическо училище. Новата експозиция е дело на  Станка Димитрова и художник-проектанта Цветана Векова.

  Изложбата може да бъде посетена до 13 ноември 2019 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg