• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  МУ-Варна и ВСУ “Черноризец Храбър” със съвместна интерактивна изложба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  новите будители

  Нестандартни научни визуализации и идеи, събрани в интерактивна изложба, ще представят Научноизследователският институт към Медицински университет – Варна и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ в навечерието на Деня на народните будители. Увлекателната експозиция, която е резултат на междууниверситетски интердисциплинарни изследвания в областта на науката, ще се проведе на 31 октомври 2019 г. в Белия салон на Морското казино във Варна от 14 до 17 часа.

  Събитието „Новите будители“ цели да заинтригува и вдъхнови младите българи, да популяризира науката и да я направи достъпна и интересна за всички възрасти, като провокира варненци с нестандартни научни визуализации и идеи.

  Експозицията ще представи изображения, визуализации, интерактивни инсталации, холограмни и 3D макети, създадени от учени и учащи в областта на медицината, компютърните науки, астрономията, архитектурата, дизайна и др. Подготвено е също представяне на дейността на различни научни групи по нетрадиционен начин, а водещи международни изследователски центрове и университети ще гостуват със свои експонати и разработки.

  Част от изображенията, които ще бъдат представени, са създадени по време на съвместно обучение между учени и експерти от катедрата „Информатика“ на Варненския свободен университет и катедрата „Анатомия и клетъчна биология“ на Медицински университет – Варна за анализ на биомедицински изображения. Обучението се проведе в началото на септември 2019 г. във Варна и обедини ученици с интерес към науката, студенти по компютърни науки и медицина, докторанти и преподаватели. Експертите от двата университета продължават работата си по общи проекти и иновативни изследователски практики за нови научни открития.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg