• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 100 акварела в малки формати представя в 13-та си изложба Доника Кирова
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  donika kirovaНад 100 акварела в малки формати представя в 13-та си самостоятелна изложба варненската художничка Доника Кирова. Експозицията ще бъде открита в 19 часа на 6 ноември 2019 г. в CULTURE CLUB 21 в града.

  Доника Кирова е родена през 1974 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност живопис при проф. Андрей  Даниел. Работи в сферата на визуалните изкуства, по-специално в областта на живописта, рисунката и артинсталацията. Рисува предимно фигурални композиции, натюрморти и портрети. Интерпретирани образи: голи тела, животни, птици, предмети, цветя, обекти. Определя стила си като ироничен романтизъм или романтичен иронизъм. Нейни творби са собственост на частни колекции в Германия, Италия, Испания, Швейцария, Канада, Русия, България. Участва в множество съвместни изложби, кураторски проекти, пленери и др. Живее и работи във Варна.

  ИЗЛОЖБА 13  – ТЕМАТИЧНИ ОБЕКТИ:

  ПЕРА. Изборът на перото, като обект в работите на Доника е своеобразен символ на летежа, на ефирното, на категоричното и мимолетното. Редом с това, авторът свързва образа му с магията на словото и изобразяването въобще. На трети план перото тук се явява като: веществено доказателство, оставено от птиците на хората за това, че има и друг поглед над света, след като се издигнеш и полетиш… – споделя художникът.

  НАСЕКОМИ. Присъствието на насекомите в природата е глобално. Те са най-многобройната и разнообразна популация на земята. По-същественото обяснение за присъствието им тук, в работите на Доника Кирова, се крие във вариативността и причудливостта на форми и цветове. Според автора: то граничи с безкрайност и разхищение, дори с невероятност и мистичност. Картините с инсекти в тази изложба приличат на своеобразни колекции от насекоми, подобни на тези с истински препарирани екземпляри. Усещането в акварелите обаче е не за ентомологично изследване, а за изискана подредба на изящни разноцветни бижута.

  Образите на пера и насекоми могат породят толкова много и най- разнообразни чувства, колкото може да внуши тяхното собствено многообразие. Това, което ги обединява е широкият диапазон на човешката сетивност и те варират от погнуса до възхита и от безличие до преклонение. Техният ареал се простира от незабележимото до крещящото, от непотребното до вълшебното, ако щете, от детската игра до окултния ритуал – обобщава Доника Кирова.

  КОМПОЗИЦИИ. Композициите с пера и човешки фигури в експозицията се открояват със собствен почерк и индивидуална интерпретация. Изпълнени са с комбинирана техника от акварел и линеарна рисунка с туш. Те майсторски съчетават образите в оригинален еротичен и ироничен контекст; пресъздават авторския поглед към реалното и сюрреалното.

  В тях се визуализира есенциалното понятие за голямото и малкото, същественото и маловажното, вещественото и духовното, …а котките са по подразбиране….

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg