• Варна
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 69%
  Вятър: 7m/s W
  По случай Деня на Черно море WWF призовава да избираме устойчива морска храна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: riba.wwf.bg
  Снимка: riba.wwf.bg

  На днешната дата през 1996 г. в Истанбул шест държави, сред които и България, подписват Стратегическия план за Черно море. Чрез документа те се разбират да работят съвместно за устойчивото управление на неговите природни ресурси и биоразнообразие. Освен че олицетворява ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия по възстановяването и опазването на морето, планът е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души, населяващи крайбрежието му. Денят е празник и за неуморните усилия на природозащитници и доброволци, посветили своето време и енергия на грижата за околната среда.

  По случай Международния ден на Черно море природозащитната организация WWF гостува в IKEA от 31 октомври до 3 ноември

  Инициативата е част от мащабна европейска кампания за опазване на живота в моретата и океаните, както и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Заповядайте на събитието, за да получите ценни потребителски съвети под формата на игра, благодарение на уникалната интерактивната инсталация – Фризер, проектирана да симулира пазаруването на морска храна в рибния магазин. Посетителите ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.

  Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив. Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични тепмове – и това не е локална, а глобална тенденция!

  Какво застрашава рибата?

  Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени –  за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск. Статистиката показва, че глобалното „производство” на риба  възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

  „Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще”, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

  Какво можем да направим?

  Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.  Не  е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *