• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 3m/s NE
  Деца от ОУ “Христо Ботев” отбелязаха Деня на Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ОУ Христо Ботев

  Традиция във варненското Основно училище „Христо Ботев“ е на 31 октомври отбелязването на Световния ден на Черно море. Децата научават жителите на кои държави празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

  На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През същата година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

  деца

  В деня на Черно море ние  напомняме, че всеки от нас може да помогне за опазването му – като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

  По случай Деня на Черно море, учениците от IIIА клас посетиха Института по океанология към БАН. Чрез изнесената лекция се запознаха с изследванията, които правят учените в Черно море, научиха какво е зоопланктон и фитопланктон, разгледаха много микроскопски препарати и изложбата в института от растителни и животински видове обитаващи нашето море.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  За поредна година училището отбелязва този ден, като се подрежда изложба от рисунки на риби с информация за тях. На 30 октомври 2019 г. децата, включени в  клубовете по Екология от прогимназиален етап, поставиха всички произведения на пана във фоайето на първия етаж. Така посланията ще достигнат не само до всички ученици, но и до родителите и гостите на училището.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *