• Варна
  4°
  ниска облачност
  Влажност: 86%
  Вятър: 4m/s E
  Германия инвестира повече в електрически автомобили
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Econews
  Снимка: Econews

  Представителите на автомобилните концерни се срещнаха в понеделник на т.нар. “среща на високо равнище за автомобилите”

  Правителството на канцлерката Ангела Меркел се договори с автомобилната индустрия за допълнителни субсидии за електрически автомобили, пише Дойче веле, цитирани от БГНЕС. Новината дойде малко след като Фолксваген обяви, че започва разработката на нов, изцяло електрически модел.

  Меркел и представителите на автомобилните концерни се срещнаха в понеделник на т.нар. “среща на високо равнище за автомобилите”. Според договореното, субсидиите за електрически автомобили с цена над 40 хиляди евро, ще бъдат увеличени на 6 хиляди евро, спрямо досегашните 4 хиляди.

  Субсидиите на коли с хибридно задвижване ще бъдат увеличени от 3 хиляди евро на 4500 евро. Електрическите автомобили, които струват 60 хиляди евро или повече, няма да бъдат субсидирани. Правителството и автомобилните концерни на практика ще си поделят разходите по финансирането на новите субсидии.

  Освен това беше решено, срокът на субсидиите да се удължи. Той изтичаше в края на 2020 година, а сега ще бъде в сила до 2025 г.

  Правителството на Меркел обяви, че ще бъдат похарчени 3,5 милиарда евро от бюджета, за да се разшити мрежата за зареждане на електрическите автомобили.

  Целта на властите е през 2022 г. в Германия да има 50 хиляди обществено достъпни станции за зареждане на коли. В момента броят им е 21 хиляди. Станциите са много по-малко от обявените 1 милион, които Ангела Меркел каза, че иска да има в Германия през 2030 г.

  Отново в понеделник Фолксваген обяви, че ще произвежда масово електрическия модел ID.3. Колата трябва да е на поточните линии през 2021 г., като фабриката на концерна в Цвикау ще прави само електрически автомобили. Предвижда се производството на 330 хиляди коли годишно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg