• Varna
  15°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 6m/s ESE
  Добра идея ли е да караме целогодишно със зимни гуми?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Bulgaria on air
  Кадър: Bulgaria on air

  Добра идея ли е да караме цяла година със зимни гуми? На пръв поглед в това има известна икономическа логика. Но съществуват и няколко сериозни практически проблема.

  Приблизително пет години – толкова ще ни послужат гумите ако сменяме редовно зимни с летни. Ако използваме най-популярните размери у нас, 16-цолови гуми, то за тези пет години ще похарчим около 1800-1900 лева, без да включваме разходите за съхранение на излишния в момента комплект.

  Но ако заложим на това да караме само със зимни гуми, комплектът ни ще издържи средно две години и половина. Сумата, която ще похарчим, е с 400 лева по-малко – няма да мислим за съхранение, зимните ви гуми ще се износват доста повече през лятото, но пък ще ги подменяте по-често, така че всичко изглежда наред.

  Но ето къде идват проблемите. Заради дълбоките си канали за отвеждане на вода летните гуми (вляво) са по-неподатливи на аквапланинг от зимните. И пак заради тях са несравнимо по-зле върху сняг и лед.  Първо, зимните гуми не са особено добри в сухо време, а и са по-податливи на аквапланинг, защото нямат толкова широки канали за отвеждане на водата.

  Второ, по-меката им смес означава, че се износват доста по-бързо и специфичните ламели по протектора се заличават. Какви още проблеми има при целогодишното използване на зимни гуми четете на сайта на Аутомедия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *