• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложбата “Кралско вълшебство от порцелан” гостува във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  порцелан 2

  Изложбата „Кралско вълшебство от порцелан” – Културно наследство на Велико херцогство Люксембург ще бъде открита на 12 ноември 2019 г. (вторник) в 16 часа в зала „Юг” на Археологическия музей във Варна. Тя се реализира с любезното съдействие на Атанас Атанасов от Ловеч и Регионалния исторически музей в града.

  Изложбата представя историята на Люксембург – една от най-малките държави в Европа и единствената в света със статут на Великото херцогство, чрез местен порцелан с изключително качество. Колекцията е на ловчанлията Атанас Атанасов (по професия психолог), който от години живее в Люксембург.

  Началото на колекционирането полага дядо му. След това вуйчо му, като музикант, носи различни чинии от турнета в Западна Европа. Сега, живеейки в Люксембург, Атанас Атанасов дообогатява колекцията.

  Изображенията върху експонатите представят историята на Люксембург  – графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири. Изработени са от края на ХVІІІ в. до края на ХХ в. във фабриките „Бох” и „Вилеруа и Бох”.

  Колекцията е съпроводена с 14 информационно-образователни постери за Великото херцогство и за производството на порцелана, рекламно-туристически клип и две образователни дипляни – „Велико херцогство Люксембург” и „Кралско вълшебство от порцелан”. Изложбата може да бъде посетена в периода ноември 2019 – януари 2020 г.

  порцела 1

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg