• Varna
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 81%
  Вятър: 7m/s ENE
  Отварят пристанището във Варна за най-тежки кораби
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Морска гара, Пристанище Варна

  Пристанище Варна ще бъде отворено за най-тежките кораби чрез удълбочаване на Варненския и Белославския залив, който проект е на обща стойност 350 милиона. Това е инфраструктура за държавата, за да могат да влизат стоки и товари, заяви пред bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

  „Това не се прави заради ТЕЦ-Варна. Това не е за никой. Ние не правим пристанище, а отваряме вратата към морето. Ще направим така, че врата на България по море – Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които в момента не могат да влизат”, каза още той.

  „Целта на проекта е да има удълбочаване до 13 м и по този начин транспортът поевтинява и прави нашето пристанище по-атрактивно. В момента търговската конкуренция на Черно море е там, където отиват товарите. Искаме товарите да влизат през Варна”, обясни министърът на транспорта.

  1 коментар

  1. опетков

   Жалко е във варненски вестник да се говори за варненски и белославски залив. Дори не сме знаели, че градчето Белослав се намира на море. Става въпрос за двете езера, носещи съответните имена. И най-вече за канала, който ги свързва и има нужда от удълбочаване. А най-големите пак няма да могат да минават поради факта, че Аспаруховият мост се оказва нисък за някои от тях, а други са дълги над 300 м.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *