• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Рекорден брой участници в 15-то издание на “Фолклорен изгрев” във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Фолклорен изгрев

  Най-голямата досега пъстра среща на фолклорни колективи и солисти ще изпълни един от моловете във Варна от 15 до 17 ноември. На сцената на фестивала „Фолклорен изгрев” ще се изредят 340 участници – групи, ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще се надпреварват за сърцата на публиката и за наградите.

  Жури от уважавани експерти по фолклор ще оценява музикантите и танцьорите от 240 формации и над 100 индивидуални участници. „Фолклорен изгрев” е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките – деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

  Зрителите ще видят изпълненията на представители на многобройни фолклорни области – от Варна и Варненско – Суворово, Аксаково, Бозвелийско, Белослав, Ветрино, Девня, Провадия. Пристигат състави и солисти от Шумен и областта, от Добрич и Балчик, от Търговище. Ритми и мелодии от своя край ще покажат силистренци – ще има танцьори и музиканти Силистра, Кайнарджа, Попина, Калипетрово. Идват участници от Хасково, Велико Търново и региона. В надпреварата ще се включат ансамбли от Пловдив, Бургас и Русе, което превръща „Фолклорен изгрев” в един от най-големите фолклорни форуми у нас.

  Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Неоценима помощ на фестивала за пореден път оказва големият почитател на фолклора, кметът на район Младост във Варна Христо Христов, който е и патрон на 15-то издание на мащабното събитие. Христо е осигурил три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Той ще бъде почетен гост на официалното откриване на „Фолклорен изгрев” на 15 ноември от 11 ч.

  Форумът е подкрепен от фонд „Култура” на Община Варна. Конкурсната програма и в трите дни ще започва по-рано от обичайното – още в 9 часа, за да могат всички да се изявят на сцената.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg