• Varna
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 81%
  Вятър: 7m/s ENE
  Отказаха по-лека мярка на заподозрения за поръчител на убийството на диджей Теди
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Григор К. – привлечен като обвиняем за подбудителство за убийството на варненския диджей Теди ще продължи да пребивава в ареста. Състав на Варненския апелативен съд отмени днес определение на Окръжен съд – Варна, с което мярката му за неотклонение е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“, уважи частния протест на прокуратурата и потвърди престоя му в следствения арест.

  Убийството на варненския диджей е било извършено с нож и с особена жестокост на 26 февруари 2015 година пред дома му в кв. „Левски“. Тогава близо до дома му е бил открит мъртъв и с няколко прободни рани 46-годишният диджей. Нападателят причакал жертвата си пред входа и нанесъл изненадващо смъртоносните удари. След това избягал.

  По време на продължилото повече от 4 години разследване Григор К. е бил разпитван в качеството му на свидетел. Едва през м. юли тази година, разследващите намериха основания и поискаха задържането под стража на К. Б. – привлечен като обвиняем за физическото извършване на убийството. Броени дни по-късно е било повдигнато обвинение за подбудителство към убийство и на Григор, който търпи мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 13 август. Той е привлечен като обвиняем затова, че умишлено е склонил К. Б. да извърши убийството чрез обещание и даване на 20 000 евро.

  Днес Апелативен съд – Варна намери, че мотивите на първата съдебна инстанция за изменение в по-лека на мярката за неотклонение на обвиняемия са противоречиви, незаконосъобразни и следва да бъдат отменени.

  Престъплението, за което е привлечен Григор К. е тежко умишлено деяние, което се наказва с лишаване от свобода повече от 10 години. От събраните в хода на следствените действия доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на деянието, за което е привлечен. Втората съдебна инстанция намира, че не са налице доказателства за наличието на важни социални причини, които да мотивират съда да измени мярката за неотклонение. Според този съд, въпреки доброто процесуално поведение и липсата на опасност мъжът да се укрие, все още не са събрани доказателства, че няма опасност Григор да извърши престъпление. Не са изтекли и законовите срокове за задържане под стража.

  Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава постоянния арест на Григор К. – привлечен като обвиняем за подбудителство за убийството на варненския диджей Teddy не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *