• Varna
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 81%
  Вятър: 7m/s ENE
  Потвърдиха ареста на обвиняем за наркоразпространение от групата на Руси Полковника
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  съд

  Близо 7 месеца след първоначалния арест, Стоян Д., привлечен като обвиняем заедно с други 4 лица затова, че сам и в съучастие като съизвършител държал с цел разпространение различни забранени от закона вещества ще продължи да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“. Варненският апелативен съд днес потвърди като законосъобразно определение на Окръжен съд – Варна, с което е била оставена без уважение молбата на обвиняемия за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение.

  Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че при полицейска акция на 18 април тази година, органите на реда претърсили 11 адреса и автомобили. Иззети били над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни. Част от течния наркотик, бил поставен в спринцовки, като субстанцията известна като масло от марихуана, била извлечена по непозната до този момент технология. При операцията иззели голяма сума пари.

  Като обвиняеми тогава били привлечени 63-годишният Руси Д., 40-годишният му син Стоян Д., 54-годишният Кирил Д., 34-годишният Константин К. и 51-годишният Росен К. Според повдигнатите обвинения петимата сами и в съучастие като съизвършители без разрешително държали с цел разпространение различни високорискови наркотични вещества. Това е тежко, умишлено престъпление, което се наказва от закона с  „лишаване от свобода” от 2 до 8 години и глоба от 5хил. до 20 хил. лв. Припомняме, че Стоян и баща му Руси Д. имат висящо дело пред Специализирания наказателен съд за същото престъпление.

  Защитата на обвиняемия се позова на СМЕ, която е установила диагнозата, тежкото здравословно състояние на обвиняемия и необходимостта от апарат, който да позволи на задържаното лице да спи през нощта. Близо 3 месеца Стоян е бил настанен в затворническа болница, но от скоро е върнат в следствения арест във Варна. Според адвокатите на обвиняемия апаратурата не била в изправност и животът му бил в опасност.

  Днес съставът на Апелативен съд – Варна посочи в своето определение, че по делото няма доказателства за повреден или неработещ апарат, с който обвиняемият може да нощува спокойно. Съдът обаче указа на прокуратурата да предприеме необходимите действия, за да провери твърденията на защитата и ако е необходимо да се вземат адекватни мерки. Въззивната апелативна инстанция потвърди изводите на първоинстанционния съд, че в настоящия момент няма факти и обстоятелства, които да налагат изменение на мярката за неотклонение на обвиняемия.

  Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава постоянния арест на Стоян Д., привлечен като обвиняем заедно с други 4 лица затова, че сам и в съучастие като съизвършител държал с цел разпространение различни забранени от закона вещества е окончателно

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *