• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 41%
  Вятър: 2m/s NNW
  Организират безплатен скрининг за диабетна ретинопатия в 11 български града
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  очен преглед
  Снимката е илюстративна.

  Национален безплатен скрининг за диабетна ретинопатия при диабетно болни организира Българското дружество по офталмология (БДО) по повод Световния ден на диабета – 14 ноември и Световния ден на незрящите – 13 ноември. Кампанията ще се проведе на 15 ноември във водещи очни клиники, отделения и кабинети в градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Бяла (Русенско), Шумен, Стара Загора, Хасково, Димитровград и Харманли.

  Диабетната ретинопатия засяга повече от 1/3 от пациентите със захарен диабет. Тя е една от водещите причини за намалено зрение и слепота в световен мащаб. Ранното й откриване и адекватно лечение може да предотврати тежката инвалидност, която настъпва от нея.

  Главен координатор на кампанията е новоизбраният председател на БДО доц. д-р Марин Атанасов, д. м., FEBO от УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив.

  Във Варна прегледите ще се извършват в Очна болница и Очна клиника Света Петка след предварително записване на телефони 052 611 130 и 052 611 131. Освен скрининг за диабетна ретинопатия е предвидена и публична лекция на тема „Диабетна ретинопатия – съвременни аспекти в патогенезата, диагностиката и лечението”, която ще бъде изнесена на 14 ноември 2019 г. от 12 часа в зала 816 на Факултета по фармация на Медицинския университет в града от проф. д-р Зорница Златарова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg