• Varna
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s ESE
  Без пари за първия ден от болничните? Синдикатите гневни, бизнесът доволен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Остра реакция на синдикатите предизвика решението първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя. КНСБ и КТ “Подкрепа” ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен пред БНР, че няма да го допуснат. По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

  “Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин”, каза Димитров.

  Според него е добре, че минималната пенсия скача на 250 лева от догодина. Бизнесът приветства решението да не плащат първия ден боледуване, а увеличението на най-ниската пенсия не смятат за добра новина.

  Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази пред БНР задоволство от обявеното решение за първия ден болничен. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване. “Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти”, посочи той. Според него това е “най-масовата измама и кражба”.

  “По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна”, смята Васил Велев. По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *