• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 58%
  Вятър: 4m/s NW
  Формулата за промяна в образованието – мотивирани учители и мотивирани ученици
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МОН
  Снимка: МОН

  Предвиждаме по-голям коефициент за финансиране на обучението по педагогика, както и стипендии за онези студенти, които са с високи резултати от държавния зрелостен изпит и са избрали педагогически специалности. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум „Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век“, който се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

  МОН ще подпомогне и промяната на учебните програми за студентите, за да могат бъдещите учители да преподават по различен начин уменията на 21 век. Промените ще бъдат насочени към стимулиране на креативните учители и иновациите в училище. “Учителите трябва да са по-свободни, да излязат от рамката, която убива съзидателната енергия“, каза министър Вълчев. По думите му формулата за промяна в образованието е „мотивирани учители и мотивирани ученици“. За да бъдат децата увлечени от науката, учителят трябва да ги вдъхновява и да има повече практически занимания. Според него все повече е необходима интердисциплинарност, както и да се акцентира върху формиране на умения за учене.

  По време на форума експерти, преподаватели, учители, родители и представители на синдикатите обсъждаха какви методи да се приложат, за да бъдат студентите по-добре подготвени за класната стая, както и необходимостта още от първи курс да влизат в класните стаи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *