• Varna
  11°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 2m/s SE
  Властта иска Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  sotir-tsatsarov-7

  Както се очакваше досегашният главен прокурор Сотир Цацаров е предложението на ГЕРБ и “Обединени патриоти” за шеф на Антикорупционната комисия. Утре изтича срокът за внасяне на предложение за кандидат за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), пише dnes.bg.

  Това се налага, след като на 31 юли Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала с терасата на апартамента му в столичния кв. “Гео Милев”. В разгара на скандала „Апартаментгейт“ беше замесен и Георгиев, след като стана ясно, че над тризонета му са построени барбекю и сауна, а достъп до терасата има само той, въпреки че тя по документи е обща част.

  След оставката си Георгиев трябваше да се върне на работа в Специализираната прокуратура, но на 2 октомври Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката му и като прокурор, след като на 9 август той беше назначен от правителството за консул във Валенсия.

  “Важно е борбата с корупцията да бъде успешна. Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори”, обясни шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод предложението Цацаров да наследи Георгиев.

  “Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме”, каза Емил Димитров от Обединени патриоти. Според  Явор Нотев от “Атака” няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров.

  “Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завършва. През същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография“, коментира той.

  Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ. Освен това Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност, смята Нотев.

  Според бившия МВР шеф и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото. “Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник”, каза още Радев.

  Освен ГЕРБ и ОП от Воля също имат кандидат за поста. От партията предлагат Симеон Найденов, който е депутат от “Воля”. “Найденов е с над 35 години юридически стаж, при изискване 10 години за поста. Участва в комисиите по правни въпроси и за борба с корупцията”, обясниха от политическата сила на Веселин Марешки в съобщение до медиите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *