• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Зелен петък” във Варна – Шише върни, книга си вземи!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: Facebook
  Източник: Facebook

  Mалки стъклени шишенца от козметика и медикаменти, които обичайно завършват житейския си път в казана за смет, събират днес от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна. Организаторите на “Зеления петък” ще очакват участници в офиса на ОЦОСУР и „Кубрик“ на ул. „Сава Радулов“ №14 във Варна между 11 и 17 ч. днес.

  Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях ще съхраняваме домашно приготвена паста за зъби и козметика, която ще ви покажем как се прави в някои от бъдещите ни зелени петъци.

  Всеки донесъл шише за рециклиране ще получи вестник “Лист” и ще има възможност да си избере книга или списание срещу символичната цена от 1 лев. Книгите са втора употреба и са дарявани от участниците в кампанията за разделно събиране на хартия “Лист по лист”. Събраните средства от продажбата на книги се акумулират във фонд “Лист” и се изразходват за образователни екологични дейности за подрастващите.

  За разлика от големите стъклени бутилки за безалкохолни и алкохолни напитки, никой не изкупува за рециклирае малките шишета от парфюми и медикаменти. Това от една страна е заради специфичните им особености – те са леки, а не рядко по тях има метални или пластмасови части, които допълнително трябва да се отстраняват. Това прави преработката им икономически нерентабилна и те завършват живота си на бунището. А там стъклото е вечно. То не се разлага в природата. Единствено може да промени физическите си свойства под влияние на ултравиолетовите лъчи или радиацията.

  В същото време стъклото е много лесен материал за рециклиране. Отпадъчното стъкло се загрява до превръщането му в течна форма и моделирането му в нов продукт. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло. Спестената електроенергия от рециклирането на една стъклена бутилка е достатъчна за 25 минути работа на един компютър.

  Заслужава си да отделиш стъкленото шишенце от общия отпадък! Природата ще ти благодари! А ние ще ти дадем възможност да откриеш нова мъдрост в стара книга.

  книги и шишенца

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg