• Варна
  12°
  ясно небе
  Влажност: 20%
  Вятър: 7m/s E
  Над 600 души са преминали през програми за профилактика на очните заболявания и слуха
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Над 600 души са преминали през общинските здравни програми за профилактика на очни заболявания и на заболявания на слуха, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Програмата „Скрининг на очните заболявания“ се изпълнява от Специализираната болница по очни болести“. Прегледани са 330 деца от детска градина № 4 „Теменужка“ – филиал 2, и от 2 учебни заведения – СУ „Неофит Бозвели“, ОУ „В. Априлов“.

  От прегледаните 330 деца, на 260 е препоръчан ежегоден профилактичен преглед, 70 деца са насочени за допълнителна диагностика и лечение. По програмата за възрастни са прегледани 300 граждани над 40 год. възраст, без очна симптоматика. На 70 от тях са открити увреждания на зрителния нерв и на зрителното поле. Извършени са допълнителни високоспециализирани изследвания.

  По програмата “Превенция на заболяванията на слуха сред деца“ през годината са извършени прегледи на деца в яслените групи на възраст до 3 г. в детските ясли „Щастливо детство“, „Моряче“,  „Зайо Байо“,  „Приказен свят“,  „Чуден свят“,  „Роза“,  „Щурче“ и „Детелина“. Очаква се прегледите да приключат до края на месеца.

  Община Варна финансира и социална услуга за лица с увреден слух. Тя се изпълнява от Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреден слух, където има обучени служители, които могат да правят жестомимичен превод и при необходимост подпомагат потребителите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg