• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 44%
  Вятър: 2m/s NW
  Българинът остава без зъби: Неглижира проблема
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  зъболекар

  Неглижирането на дребни кариесни петна често води до сериозни проблеми и загуба на зъби. Как да предотвратим в зародиш проблемите и как съвременните достижения на медицината и науката могат да ни върнат самочувствието и усмивките?

  “Статистическите данни за много по-развити от България страни не са много по-различни. Това е една наистина неприятна ситуация, която и в по-развитите общества се среща. Не смятам, че в България няма достъп до орална грижа”, коментира стоматологът д-р Иван Десимиров пред Bulgaria on air. Според него българите подценяват грижата и здравето на зъбите си.

  “Доста често в приятелски разговори и дори с пациенти обичам да им давам едно сравнение – ако имате рана на крака, която не зараства един месец, какво правите? Сигурно ще обиколите половината болници”, коментира той. Според Десимиров хората имат тази нагласа, че загубата на един зъб не е толкова страшно нещо.

  “Това е една интегрирана система. Дефицитите, в която и да е била област, винаги нарушават цялостната хармония и баланс”, каза стоматологът. Десимиров е посетил форума “Кост и тъкан”, който се провежда в Румъния. На него са присъствали светила в областта на стоматологията.

  “Има голям напредък в нашата професия, но медицината не е всесилна и лекарите не са всемогъщи. Що се касае до регенеративните процедури в устната кухина, има много голям напредък”, сподели специалистът. Той призова хората да са проактивни и да си правят профилактични прегледи, за да се лекуват заболяванията в ранен етап.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg