• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Румен Радев подписа указа за назначението на Гешев
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Румен Радев

  Президентът Румен Радев подписа указа за назначението на Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана ясно след срещата на държавния глава с избрания от Висшия съдебен съвет кандидат за нов обвинител номер едно, предаде Дарик радио.

  „Подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да не се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“, каза Радев в изявление, направено след разговора.

  Президентът заяви, че е изразил ясно своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура.

  „Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за “Апартаментгейт”, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсенератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор. Не селективно посочване, а всички виновни. От това заявиси дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост”, коментира Румен Радев.

  „Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост“, каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

  „Президентът ме уведоми, че има такова намерение, говорихме по темата за обществен дебат за промени в Конституцията. Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост, защото прокуратурата участва в процеса за даване на справедливост. Така че това, което каза президентът, съзнавам, че в голямата си част е очакването на българските граждани“, допълни той.

  Иван Гешев бе единствената издигната кандидатурата и бе избран от Висшия съдебен съвет(ВСС) в края на октомври. Президентът използва правото си да не подпише указа за назначаването и върна избора на ВСС. Съветът обаче просто прегласува кандидатурата на Гешев без да започне нова процедура по избор и без да направи повторно изслушване на кандидата. По закон Радев няма право да върне отново избора и трябва да подпише указа за назначаване на Гешев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg