• Варна
  5°
  ясно небе
  Влажност: 61%
  Вятър: 2m/s W
  18 души пипнаха кучешка тения във Варна само за година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  78783373_748914002276431_1608935598515552256_n

  18 души от Варна и областта са пипнали кучешка тения(ехинококоза) през м.г. Заболелите са с трима повече спрямо предходната година. Това сочат данните от годишния доклад на Регионалната здравна инспекция, съобщава ИА “Черно море”.

  Сред засегнати има и 3 деца на възраст до 14 години. Най-възрастният опериран пациент е на 82 г., най-малкият – на 10 г. Заболяемостта сред населението за 2018 г. е 3,8 промила колкото и през 2017 г.

  Запазва се тенденцията за най-честа чернодробна локализация на ехинококовите кисти – при 15 от пациентите. По 1 случай е регистриран на слезката, в областта на шията, както и на множествена ехинококоза. През 2018 г. от всички оперирани двама са с рецидив.

  Оперираните от Варна са 7, от Белослав – 3-ма, по двама от Аксаково и Долни чифлик, по един от Бяла, Ветрино, Вълчи дол и Провадия.

  Във варненските хирургични отделения интервенции са претърпели 21 пациенти от други области. Най-много – 6, са от Добрич, по 5 от Бургас и Разград, 3-ма от Търговище и по 1 от Силистра и Шумен.

  Не всички от пациентите са имали домашни любимци, дори някои от тях изобщо не обичат животни, показва практиката. При тях вероятно заразата се е предала по въздуха, а не чрез пряк контакт.

  Кучешката тения е заболяване, което се разпространява както сред животните, така и при хората. Глистите паразитират в червата на месоядни четириноги като домашни и диви кучета, чакали, хиени, лисици, рисове, койоти, порове и други.

  Тенията замърсява външната среда чрез изпражненията им, които дори и изсъхнали могат по въздуха да причинят зарази. Основно това се случва при консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са щателно измити. Най-често заразени са салатите, марулите, зелето, спанакът, както и плодове, които се събират от земята.

  Заразата се предава и при непосредствени контакти с кучета и котки, при пиене на вода от открити водоеми. Най-застрашени са гледачите на селскостопанските животни – овце, крави, кози и други, по време на млекодоене, обработка на вълна и т.н.

  За да се избегне заразяване, е необходимо ръцете да се измиват преди всяко хранене, плодовете и зеленчуците – също. Контактите с бездомни кучета трябва да се избягват.

  Според експертите, ако домашният любимец е куче, не се налага да напусне семейството, за да се избегне рискът от заразяване с тения. Необходимо е обаче да се прилага схема за обезпаразитяване, назначена от ветеринарен лекар.

  Ако храната на кучето включва животински субпродукти, те трябва да са преминали термична обработка, съветват експертите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg