• Варна
  2°
  разкъсана облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 9m/s N
  30% по-скъпо свинско месо спрямо миналата година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  78557884_514422925820600_7485926700400771072_n

  Една от причините е африканската чума, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас

  30% по-скъпо свинско месо спрямо миналата година. Няколко седмици преди Коледа цената продължава да се покачва. Една от причините е африканската чума, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас.

  Цените са най-високите у нас за последните 10 години. Килограм свинско месо надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв. С толкова е поскъпнало месото в Русе само за последния месец, като килограм свинско струва с около 2 лв. повече.

  Повече от 30 години Богомил Бонев транжира месо, родно производство. По думите му причината за по-високите цени е африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на 1/5 от тях. На българския пазар внасяме по-евтино месо, предимно от Испания.

  Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско. Има и клиенти, които държат на трапезата им да имат месо.

  В месарските магазини в Дупница килограм свинско гони рекорди, а до Коледа ще поскъпне с 3-4 лв.

  Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата е категоричен, че до няколко месеца паниката на пазара ще затихне. Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *