• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 64%
  Безплодие мъчи почти всяка седма млада двойка у нас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка: novini.bg

  На фона на демографската криза стерилитетът при младите двойки придобива общонационално значение за някои страни, сред които е и нашата. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов управителят на АГ болницата във Варна проф. д-р Емил Ковачев. Още повече, че България е на едно от водещите места по отрицателни демографски показатели, добави той.

  Стерилитетът се е увеличил почти двойно през последните години. Според голямо проучване, направено през 1982 г., процентът му е бил 7,5%. А през 2005 г. според данните от доклад, поръчан от БАН, жените с фертилни смущения са вече 14 – 15%, посочи проф. Ковачев. Толкова е средният процент в ЕС и САЩ.

  Основната причина за увеличаващото се безплодие се дължи на факта, че все повече млади двойки отлагат първата бременност след 35г. заради кариерни или други съображения. А след тази възраст в женския организъм започват биологични процеси, свързани с намаляване на яйчниковия резерв например, обясни акушер-гинекологът.

  Сред другите причини за стерилитет са повишеният дял на сексуално-трансмисивните инфекции, неблагоприятните фактори на околната среда, вредните навици като тютюнопушене, хронична злоупотреба с алкохол и други.

  Преди време се смяташе, че в повечето случаи „вината“ за невъзможността за раждане на дете е у жената. Сега причините за безплодието се поделят поравно между двата пола, каза още проф. Ковачев.

  Той припомни, че асистираната репродукция е сред решенията на проблема. У нас се практикуват успешно всички известни по света техники, които основно са два вида – класическо инвитро и икси методика. Голям плюс за бездетните семейства е държавният инвитро фонд.

  Той финансира 4 опита за забременяване, голяма придобивка, с каквато не могат да се похвалят в много страни. Голям плюс е и общинската инвитро програма на Варна, в която участвам като експерт.

  Отпуснати са много средства на двойки и новородените бебета са няколко десетки, добави проф. Ковачев. Да не забравяме и, че идеята за държавния инвитро фонд тръгна именно от Варна, заключи той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *