• Варна
  9°
  ясно небе
  Влажност: 49%
  Жената в мозъчна смърт, спаси 2 живота
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Pixabay
  ©Pixabay

  Жена на 57 години от Провадия, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на исхемичен инсулт, даде шанс за живот на мъж с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ “Александровска”. Това съобщиха от болницата.

  Трансплантираният е на 31 години от Монтана и все още не провежда хемодиализно лечение. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. Другият бъбрек не е трансплантиран поради установени съдови промени.

  В момента реципиентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

  Успоредно с трансплантацията в”Александровска”, специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщава Dnes.bg. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора в крайна фаза на чернодробно заболяване.

  6-часовата интервенция бе извършена на 11 декември 2019 г. от екип, ръководен от доцент Васил Михайлов. Рано сутринта експлантационният екип начело с доцент Ивелин Такоров излетя с военния самолет „Спартан” до морската ни столица, където се намираше донорът.

  В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доц. Михайлов.

  Ръководството на двете болници изказват изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите. Благодарност се изказва и към екипите на Военновъздушните сили и на УМБАЛ „Света Марина“- Варна, за перфектната организация, прехождаща осъществяването на трансплантациите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg