• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 74%
  Вятър: 2m/s W
  Вдигат на 3% данък „възмездно придобиване“ във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Община Варна

  Данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин в община Варна да се увеличи от 2,6% на 3%. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних до комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет, съобщава ИА Черно море. То налага и промяна в наредбата на местния парламент за определяне на размера на местните данъци.

  Еднократният налог засяга недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства. Сегашният му размер от 2,6% не е променян от 1 януари 2009 г., се казва в мотивите на вносителя. Предложеното увеличение е равно или по-ниско от ставките за 2019 г. в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и други. Очакваните постъпления за т.г. от данъка при придобиване на имущество във Варна са в размер на 24 млн. лв. Ако предложеното увеличение бъде прието, прогнозата за 2020 г. е , че ще бъдат събрани допълнително 3,7 млн. лв. С натрупаните пари ще се извършват мероприятия за облагородяване на градската среда, опазване, поддържане и изграждане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства, се казва още в мотивите на кмета.

  Неговото предложение е в процес на обществено обсъждане, започнало на 9 декември т.г. Срокът за становища е 14-дневен. Те могат да се депозират на адрес Варна, бул. „8-ми Приморски полк“ 43 в деловодството на община Варна или на електронния адрес ggeorgieva@varna.bg.

  Ще припомним, че през 2015 г. ОбС – Варна, прие решение за промяна на данъка при придобиване на имущество по възмезден начин от 2,6% на 3% на ОбС – Варна, но то бе отменено от Варненския административен съд заради неспазена процедура. Вносител на предложението тогава бе общинският съветник Станислав Иванов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg