• Варна
  9°
  ясно небе
  Влажност: 49%
  Само по 2 лекарства безплатно или с намаление ще отпуска НЗОК
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  79348631_597350021074499_6077342087768965120_n

  Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за пациентите само по две лекарства за едно заболяване от 2020 година. Това се предвижда в новия Национален рамков договор, сигнализират общопрактикуващи лекари.

  Те изразиха притеснение, че рамковият договор ще ги постави в невъзможност да лекуват адекватно хронично болните си пациенти, пише „Труд“.

  От Лекарския съюз казаха, че няма да допуснат подобни текстове в рамковия договор. Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Това заявиха в отворено писмо общопрактикуващите лекари от София – област.

  Съгласно промените в чл. 49 и чл. 67 се ограничава възможността гражданите на България да получат адекватно лечение за хроничните си заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд. За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт”, заявяват лекарите в писмото.

  Според тях това означава, че тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

  През 2020 г. НЗОК ще плати над 677 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, а броят на хронично болните, чието лечение покрива напълно или частично е 1.5 млн. души.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg