• Варна
  13°
  ясно небе
  Влажност: 19%
  Вятър: 9m/s ENE
  Броят на заразените с коронавирус в Китай надвишава 2 хиляди души
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  китай коронавирус

  Броят на потвърдените в Китай случаи на пневмония, причинена от новия вид коронавирус, достигна 2002 души, предава ТАСС. Според информация на комисиите по хигиена и здравеопазване в страната броят на смъртните случаи е 56 души.

  Почти 2,7 хил. души се предполага, че са заразени с коронавирус, но диагнозата им все още не е потвърдена. Повече от половината случаи на заразяване (1052 случая) са в провинция Хубей, която е първоначалното място на разпространение на заболяването. След нея следват провинциите Джъдзян (104), Гуандун (98) и Хънан (83). Случаите на заразяване с новия тип коронавирус са регистрирани във всички части на страна, включително в Пекин (51) и Шанхай (40).

  Огнището на коронавируса, също познат като Ухански коронавирус, Китайска пневмония или Уханска пневмония се разразява в средата на декември 2019 г.в Ухан, централен Китай след като група работници от Уханския пазар за морска храна са диагностицирани с пневмония без видима причина. Впоследствие Китайски учени успяват да изолират нов коронавирус наречен 2019-nCoV, който е поне 70% подобен в своята ДНК секвенция на SARS-CoV.

  Съобщението за първите случаи на заразени е на 31 декември 2019 г., като първите симптоми се появяват 3 седмици по-рано на 8 декември 2019. Пазарът е затворен на 1 януари 2020 г, а заразените са поставени под карантина. Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които за били в контакт със заразените, впоследствие са поставени под наблюдение. След разработването на специален тест за диагностика чрез полимеразна верижна реакция за откриване на инфекцията, наличието на вируса е потвърдено при 41 жители на Ухан. По-късно е потвърдено, че 2 от случаите са засегнали семейства, едно от които не е посещавало пазара. На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.

  Заради малкото количество доказателства, че вирусът се предава от човек на човек, Световната Здравна Организация предупрежди за възможността от по-широко разпространение на заболяването. Също така са налични и опасения за по-нататъшно разпространяване по времето около Китайската Нова година. На 20 януари, Китай съобщави за голямо нарастване в случаите с почти 140 нови пациенти, включително двама души от Пекин и един от Шънджън.

  Потвърдените случаи извън Китай включват Тайланд,  Япония,  Южна Корея и Австралия.

  Симптоми

  Симптомите включват треска в 90% от случаите, умора и суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20%. 15% от случаите включват респираторен дистрес. Рентгенови снимки показват признаци и при двата бели дроба. Състоянието на пациентите по време на постъпването е стабилно в повечето случаи. Кръвни тестове показват занижени нива на белите кръвни телца (левкопения, лимфоцитопения).

  Превенция

  Към момента не е налично ефективно лечение или ваксина за коронавируса 2019-nCoV, въпреки че течат опити да бъдат създадени такива. За да се предотврати инфекция, Световната Здравна Организация препоръчва „често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане… както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване“. Въпреки, че няма специфично лечение за човешки коронавирус, американският Център за контрол и превенция на заболяваниятапрепоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват за да облекчат симптомите. Някои страни изискват от гражданите си да съобщят на личния си лекар при сипмтоми, подобни на настинка, особено ако са посещавали Китай.

  Ситуацията в Ухан е наблюдавана и заради предстоящия трети кръг от олимпийската квалификация на Азиатска футболна конфедерация за жени. На 22 януари, конфедерацията обявява, че ще премести мачовете, които са били насрочени за провеждане в Ухан.

  Местните власти в различни краища на страната обявяват затварянето на училищата и отлагат налачото на новия учебен срок, който обикновено започва в късния февруари или ранния март. Всички учебни заведения от детски градини до университети в цялата Хубейска провинция ще удължат срока на зимната си ваканция, а началото на новия срок ще бъде обявено в бъдещо съобщение. Китайското министерство на образованието също така изисква от всички училища да прекратят провеждането на публични събития и да отложат всички важни изпити. Някои университети отворени за общественоста също отказват да приемат посетители. Хунанските власти, а по-късно и тези в Шанхай и Шънджън забраняват частните уроци и призовават училищата да съобщават за ученици, които са били в Ухан или Хубей по време на зимната ваканция. Полуавтономните региони, Хонг Конг и Макао също обявяват промени в учебните си програми.

  Градове под карантина

  В Ухан е поставена карантина върху влизането и напускането на града от 23 януари 2020. Полетите и влаковите пътувания, автобусите и метрото са спрени до по-нататъшно съобщение. Целта на тези практики е да спре разпространението на вируса извън Ухан и да подсигури здравето и безопасноста на хората, според китайската новинарска агенция, Синхуа. Големите събирания и туристическите групи също са прекратени. Множество логистични проблеми произтичат вследствие на карантината, включително повишаване на цените на хранителните стоки и трудно достигане до болниците от медицинския персонал. В Ухан, пътищата остават отворени, но полицията проверява всички пристигащи превозни средства.

  На 23 януари, китайското правителство обявява затваряне на Чиби Сити, ефективно от 24 януари, предшествано от градовете в градската префектура Хуангганг, Ежоу и Ухан.

  Съобщава се, че местните власти в Ухан са поискали държавно предприятие да бъде реконструирано и превърнато в център за вирусна терапия с темпо, подобно на това при разразяването на вируса от 2003 г.

  Тъй като Ухан е затворен, местните жители се запасяват с продукти от първа необходимост. Съобщени са много случаи на големи опашки пред супермаркети, аптеки и бензиностанции – жителите се трупат пред бензиностанциите заради фалшиви слухове, че запасите от гориво са на изчерпване. След въвеждането на карантината, цените на продуктите в Ухан се повишават значително.

  Поне три града са „заключени“ от китайските власти с общо население от над 18 милиона.

  Епидемолог и екипи от медицински специалисти, които провеждат еднодневна инспекция в Ухан съобщават, че Уханската епидемия е поне 10 пъти по-голяма от тази на тежкия остър респираторен синдром, призовавайки хората да се отдалечат от Ухан, колкото се може по-скоро.

  Някои постове в Уейбо показват, че болниците в Ухан вече са препълнени с хиляди хора с треска и се изказват силно критично към достоверноста на цифрите, обявени от китайското правителство въпреки, че подобни постове вече са изтрити поради неизвестни причини.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg