• Варна
  3°
  разсеяна облачност
  Влажност: 60%
  Вятър: 4m/s NE
  Японската полиция е извикала на разпит двама служители на руското търговско представителство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  япония русия

  Полицията в Токио се обърна към руското посолство в Япония с искане за призоваване на двама служители на руското търговско представителство в страната, на които може да е била предоставена секретна информация от една голяма японска комуникационна компания предава японската информационна агенция Kyodo, цитирана от РИА Новости.

  Посочва се, че полицията е арестувала бивш служител на тази компания, японския гражданин Араки Ютака, по подозрение, че през февруари миналата година той е предал секретна информация от сървъра на своята компания на двама служители на руската търговска мисия. Заподозреният е признал вината си, съобщи агенцията. Според информацията от агенцията полицията чрез Министерството на външните работи е поискала от посолството да улесни явяването на тези двама служители за разпит в полицейското управление в Токио.

  Вестник „Йомиури“, от своя страна, пояснява, че един от руснаците е вече бивш служител на търговската мисия и е напуснал Япония още през 2017 година. Вторият служител, според изданието, има дипломатически имунитет, той е на около 50 години. Изданието отбелязва, че Араки Ютака заема доста висока позиция в компанията си, което му дава достъп до сървъра. От там се твърди, че е събрал данни, свързани с класифицирана корпоративна информация, и ги е прехвърлял на руснаците на преносими информационни носители. Според изданието полицията подозира, че по подобен начин секретни данни са предавани и по-рано.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg