• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Първите кокичета цъфнаха в Звездица
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Венци Балабанов
  Снимка: Венци Балабанов

  Добрата новина: Пролетта идва, закичена с кокиче!

  Първите кокичета вече се появиха в с.Звездица, община Варна. Необичайно високите температури през декември и януари дадоха възможност на нежните предвестници на пролетта да пробият земята и да ни покажат красотата си.

  Според едно от преданията, когато Адам и Ева били изгонени от Рая на земята било зима. Голите първи хора мръзнели и страдали по топлите и пъстри райски градини, в които нямало никога да се върнат. Тогава няколко снежинки паднали върху отпечатъците от стъпки на Ева и от топлината на стъпалата й се превърнали в нежни бели цветя. Кокичетата донесли вестта за Божията милост – надеждата, че след изпитанията идват по-добрите дни и радостта.

  Според друга легенда, много от ранните християни вярвали, че кокичетата са капки от млякото, с което Богородица закърмила младенеца Иисус Христос.  Те се отронили от ъгълчето на устата на младия Бог и паднали върху пода на кошарата, в която Божият син се родил, попили в торната земя и се превърнали в цветя, цветята, които от тогава до днес се появяват в края на зимата, предвещавайки пролетта – сезонът на обновлението.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg