• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Алармират за нова измамна схема на колекторски фирми
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  телефонна измама

  Появи се нова измамна схема на колекторски фирми. Събирачите на дългове започват дело срещу човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т.н, а после техен представител се обажда на длъжника и му обяснява, че е неговият “служебен защитник”, назначен от съда. Много често банки, телекоми, фирми за бързи кредити прехвърлят цели пакети с несъбрани вземания от клиенти на колекторска фирма, която ги купува с голямо намаление и после търси начин да събере каквито суми може.

  За измамата предупреди адвокат Десислава Филипова, която е председател на гражданската организация “Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека” и акцентира, че законът не предвижда по такива дела да се назначават служебни адвокати.

  Адв.Филипова разяснява и каква е целта на схемата. Мнимият служебен адвокат ви предлага да направите плащане още преди съдът да се е произнесъл, за да избегнете осъждането за допълнителни разноски. Това е подвеждане.  В края на миналата година Гражданският процесуален кодекс бе променен. Преди това банката например показваше в съда копие от счетоводната книга и само на това основание се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът дори нямаше време да възрази и да обясни, че банката е надула лихвите. Сега вече всеки кредитор, който иска да получи от  съда заповед за принудително изпълнение, трябва задължително да представи договора, а съдът да провери дали този договор не е в ущърб на клиента – т.е. дали не съдържа неравноправни клаузи. И ако има такива клаузи или други нарушения, съдиите отказват да издадат заповед в полза на кредитора. Повечето хора обаче още не знаят, че законът ги защитава, ако са жертва на някакви уловки в договора. Именно за да заобиколят тази защита и да ви накарат да платите още преди съдът да е разгледал заявлението им, колекторите са измислили този номер, пояснява адв. Филипова.

  Нейният съвет е –  не се подвеждайте и не плащайте. Ако искате наистина да се защитите, сами си изберете адвокат – “служебният” защитник, предложен от колектора, иска да вземе пари, не да защити вашия  интерес. Ако възразите в съда, че събирачът на дълга ви иска недължими суми и спечелите делото, съдът ще разпореди всички направени от вас разноски, включително и за адвокатски хонорар, да бъдат платени от кредитора, припомня юристката.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg