• Варна
  6°
  разкъсана облачност
  Влажност: 70%
  Вятър: 8m/s W
  Борисов: Българското общество и младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на евреите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Борисов: Българското общество и младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на евреите

  Според премиера всички ние трябва да помним отговорността, която носим, за да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

  Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

  Според българския премиер всички ние трябва да помним отговорността, която носим, за да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново. Както славните, така и трагичните епизоди на миналото, ни задължават да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не допускаме нейното изопачаване, нито омаловажаване на страданието на хората по време на Втората световна война, включително и в България.

  Премиерът Борисов е убеден, че българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура. Защото спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис.

  „Концентрационният лагер Аушвиц – Биркенау. Човек го побиват тръпки, когато си помисли, че тук е било фабрика за смърт. Поклон пред милионите невинни жертви на Холокоста“, написа премиерът във Фейсбук.

   

   

  Заедно с лидери от цял свят министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие във възпоменателното честване пред „Портата на смъртта“ в Аушвиц-Биркенау и ще почете паметта на жертвите пред монумента в бившия концлагер.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg