• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Емил Димитров: Връщаме в Италия боклука от Батак и Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Емил Димитров МОСВ

  Има тенденция в страната да се опитват да изхвърлят нелегалния боклук по деретата

  „Предстои връщане в Италия на контейнери с отпадъци, които са иззети след проверки в Батак и Варна“, заяви на парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

  Относно ситуацията с дружество “Феникс” в Плевен, където се води разследване за внесения боклук, той бе лаконичен.

  „Ако се установи, че има нарушения на вносителя, отпадъците ще бъдат върнати в Италия, а ако нарушенията са извършени от приемащата българска фирма, ще бъде издадена заповед за екосъобразно третиране за сметка на дружеството получател“, посочи Ревизоро.

  Министърът съобщи, че фирмата, която задръсти с отпадъци пространството под мост на автомагистрала “Струма” и предизвика пожар, продължава да трупа отпадъци в близост до моста.

  „В случая ще бъде издадено предписание, по всяка вероятност ще бъде забранено дейността да се упражнява, докато не се отстранят всички неизправности“, коментира още министърът. Според него в страната има тенденция там, където хората знаят, че няма как да реализират вече внесени отпадъци, да се опитват да ги изхвърлят по деретата. В тази връзка министър Димитров напомни, че има издадено писмо до областните управители и кметовете да наблюдават какво се случва и да не се допуска нерегламентирано съхранение и освобождаване от отпадъци, където и да е на територията на страната.

  През миналата година от РИОСВ са извършени общо 8868 проверки. За установените нарушения в сектор “отпадъци” са издадени 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лева.

  „Това не считаме, че е достатъчно и през тази година контролът трябва да продължи с още по-голяма сила и с повече санкции, защото обществената нетърпимост е изключително висока“, обеща екоминистърът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg