• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Брекзит вече е факт
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  brxit знаме великобритания

  27 знамена се веят пред евроинституциите. Европейският парламент ще има 705 места след оттеглянето на Обединеното кралство.

  Като пресрещането на Нова година – така привърженици на Брекзит посрещаха на площада дългочакания ден Х. От днес Великобритания вече не е част от Евросъюза и беше сложена точка на европейското бъдеще на страната.

  Обединеното кралство осъществи исторически президент – те са първите, които напускат Общността след създаването ѝ.

  Официалните празненства няма да бъдат твърде шумни поради уважение към близо половината от населението, което искаше да остане в ЕС и продължава да се страхува от раздялата, предаде АФП.

  Предстои 11-месечен преходен период, в който Кралството и ЕС ще продължат да съществуват така, сякаш не е имало никакъв „развод”- британците ще могат да работят и да търгуват свободно с нациите на ЕС до 31 декември и обратното, въпреки че Великобритания вече няма да бъде представена в институциите на блока.

  Въпреки че предстоят тежки търговски преговори със Съюза, една от целите на британския премиер Борис Джонсън с Брекзит беше да има свободата Великобритания да сключва търговски сделки по целия свят без да се съобразява с Брюксел. Не е особено важно обаче как ще постигне това.

  Флагът на Великобритания бе церемониално свален снощи от сградата на Европейския съвет, където протичат срещите на върха на страните-членки.

  Брекзит предизвиква „смесени чувства“, пишат председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в коментар във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

  „Завършва и повече от 45-годишното членство на Обединеното кралство в Европейския съюз. У нас, председателите на трите най-важни органи на ЕС, както и у много други, днешният ден неизбежно ще предизвика желание за размисъл и смесени чувства“, отбелязват авторите на публикацията.

  Европейският парламент ще има 705 места след оттеглянето на Обединеното кралство. Досега евродепутатите, заедно с британските, бяха 751.  

   

  брекзит сваляне знаме великобритания

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg