• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Калина Николаева: Целя се в евроквота за Абърдийн
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  к2

  Плувкиня №1 на „Черно море“ за 2019 г. изпраща най-успешната си състезателна година

  Квота за европейското по плуване в Шотландия през лятото е най-голямото предизвикателство през 2020 г., пред което ще се изправи суперталантът в българското плуване Калина Николаева. Забележителен факт е, че ученичката в спортното училище „Георги Бенковски“ във Варна вече притежава виза за европейското за мъже и жени!

  к5Плувкинята с непоколебим дух, свръхталант и впечатляваща ерудиция, която стана № 1 в почетната десетка на шампиона ПСК „Черно море“, ще има възможност да сбъдне тази своя мечта още в началото на април. Тогава е международният турнир „Мултинейшън“.

  „Това е основната ми цел! Състезателната 2020-та за мен ще стартира с „Мултинейшън“ в Гърция, където ще се опитам да взема медал, но най-вече да покрия норматив за европейско първенство за девойки в Абърдийн. Срокът е твърде кратък – следващият шанс е по време на държавния отборен шампионат в София от 10 до 12 април“, сподели пред клубния сайт www.swimming.bg Николаева.

  к3По-рано, на церемонията, на която бяха наградени плувците от „Топ 10“ на „Черно море“, главният треньор Никола Петров обяви, че Николаева има сериозни шансове да вземе виза за еврошампионата.

  „Нормативът е доста близо до личното ми постижение на 400 м съчетано. Подготовката върви по план. Ако всичко е наред, се надявам през април да плувам добре и да покрия изискванията“, допълни Калина. Тя каза още, че е изключително щастлива, че клубът й отново е № 1 в родното плуване. И не скри вълнението си, че първото място, което й е отредено в „Топ 10“, много я радва.

  к1

  Кратка ретроспекция на изминалата състезателна година сочи следните факти: бронз на 400 м съчетано плуване на „Мултинейшън“ в Австрия; 6-то място на 400 м съчетано на Европейския младежки олимпийски фестивал в Азербайджан. Това е нов национален рекорд за девойки старша възраст 4:56.23 и най-добро класиране за българското плуване до момента в историята на този форум. В 2019 г. Калина оставя още полуфинал на 200 м съчетано, класирайки се 9-та. „На зимните държавни шампионати плувах успешно. В дисциплината 400 м съчетано поставих нов национален рекорд за девойки старша, покривайки норматив за европейско първенство за мъже и жени в Будапеща. Изпратих най-успешната си състезателна година до момента“, откровена е варненката.

  Преди броени дни тя се завърна от тренировъчен лагер на националния отбор по плуване, който се проведе на „Белмекен“: „Премина точно по план. Всеки ден прекарвахме по 5-6 часа в басейна и в залите. Треньорите са доволни от нас, както и ние от добре свършената работа. Подобни лагери ни сплотяват като национален отбор. Успяхме да се срещнем и разменим опит с много български и чуждестранни олимпийски, световни и европейски шампиони“.

  През 2019 г. на „Мултинейшън“ Николаева спечели бронзово отличие на 400 м съчетано. Надеждата й е тази година да подобри класирането си. През юни идва ред на „Комен къп“. Красивата плувкиня призна, че подготовката й за предстоящите силни форуми вече тече: „Ще се подготвям на басейн „Приморски“ във Варна. През февруари ни предстои и съвместен лагер с отбора на европейската финалистка Екатерина Аврамова. Планиран е лагер и с националния отбор, непосредствено преди да отпътуваме за „Мултинейшън“.

  Състезател № 1 на „Черно море“ заяви, че на всеки държавен шампионат се старае да дава максимума от себе си, печелейки възможно най-много точки за отбора. „Държавните първенства са не само лични, а и отборни“, каза тя. Целта й т.г. ще бъде задължително подобряване на личните й времена.

  „Пожелавам на себе си и на всички спортисти здраве и успешна олимпийска 2020 г“, коментира Николаева.

  к4

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg