• Варна
  15°
  ясно небе
  Влажност: 58%
  Вятър: 2m/s ESE
  РЗИ – Варна с подробности за българите, завърнали се от Китай
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Св. Марина

  Мъж с температура 37 градуса, завърнал се от Китай, е под наблюдение във Варна

  В инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ е настанен 43-годишен мъж, завърнал се от Китай. На Летище Варна е установена повишена температура и зачервено гърло.

  След получена информация за завръщане на шестима българи от Китай на аерогарата са взети противоепидемични мерки. Българските граждани са работили от 11 ноември миналата година в провинция Джъдзян. Те отричат да са контактували с болни преди да напуснат Китай, информират от РЗИ-Варна.

  Отпътували са за България на 1 февруари. Полетът е бил през Шанхай, Сеул, Истанбул и Варна. Температура им е измервана на летищата Шанхай и Сеул.

  Четирима българи са от Варна, един от Бургаска област и един от Търговище. Пристигайки на Летище Варна лицата са изолирани до уточняване на епидемиологичните им данни. С температура от 37,1 градуса е бил 43-годишният мъж.

  На този етап мъжът се чувства добре. Назначени са съответните вирусологични изследвания за грип и респираторни заболявания, включително и за новия коронавирус. Започнато е своевременно лечение.

  Останалите нямат температура и симптоми на заболяване, поради което са изолирани за 14 дни в домовете си. Уведомени са здравните власти в Бургас и Търговище.

  Българските студенти, които бяха евакуирани от Ухан с други европейци, са с отрицателни тестове за опасния коронавирус. Те са изолирани в Инфекциозното отделение на ВМА – София и ще останат там през следващите 14 дни. След шест дни ще им бъде направен повторен тест за коронавирус, за да се отхвърли вероятността да са се заразили по време на полета си от Китай за България.

  Междувременно властите въведоха извънредни мерки с термокамери по летищата у нас заради заразата. Ако температурата е над 37 градуса, пасажерът ще се отделя в изолирана стая за преглед и анкета.

  Специален санитарен автомобил с медицински екип ще ги отвежда към Военномедицинската академия в София, “Св. Марина” във Варна или Университетската болница в Бургас.

  Особено внимание здравните власти ще имат към пристигащите от Истанбул, Москва и Доха.

  Припомняме, че по последни данни болните от новия коронавирус са 14 557 в света. В Китай са заразени 14 411 човека. Заболяването се е разпространило също в Япония (20 болни), Република Корея (15), Виетнам (7), Сингапур (18), Австралия (12), Малайзия (8), Тайланд (19), САЩ (8), Канада (4), Франция (6), Германия (8), Обединените Арабски Емирства (5). По двама болни има във Филипини, Индия, Италия, Руска Федерация и Обединеното Кралство и по един в Камбоджа, Непал, Шри Ланка, Финландия, Испания и Швеция.

  През уикенда премиерът Бойко Борисов свика среща с министрите, след която бе обявена четвърта(предпоследна) степен на опасност от новия вирус.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg