• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Украйна подготвя нови съдебни искове срещу Русия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка: Главком

  Министерството на правосъдието на Украйна проучва възможността за завеждане на още едно или две дела срещу Русия в международни съдилища. Това заяви министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска в интервю за изданието “Главком”.

  “Обмисляме възможността да заведем още един или два иска в близко бъдеще”, заявява Малюска, като изрично отбеляза, че няма да коментира предмета им.

  “Първо ще ги подадем и след това ще  съобщим подробности, тъй като ни наблюдават и от ответната страна. Засега сме на етап събиране на доказателства. Нека бъде изненада”, коментира министърът.

  Малюска допълва, че в момента неговото ведомство води пет дела срещу Руската федерация и всички те са на етап „определяне на компетентност на съда“, т.е. ако съдът признае, че е компетентен да ги разгледа, тогава ще премине към проверката по същество. Това е обичайна практика”, обобщава министърът и допълва, че международните съдебни спорове отнемат години и не е възможно тези процедури да се ускорят.

  Искове срещу Руската федерация

  През февруари 2019 г. министърът на правосъдието на Украйна Павел Петренко съобщи, че неговото ведомство е завело пет дела срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Едното е за „нарушенията на правата на човека“ в Крим, второто е за „нарушения на правата на човека в определени територии на Донецка и Луганска области“, третото е за „отвличане на сираци и деца с увреждания от бойци на територията на Донецка и Луганска област и прехвърлянето им на територията РФ”. Четвъртият иск се отнася до „нарушение от страна на Русия на правата на украинските политически затворници“, а петият касае случая с „заловените украински моряци“ в резултат на инцидента в Керченския проток през ноември 2018 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg