• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 41%
  Вятър: 2m/s NNW
  Херо Мустафа: Българин получава забрана за влизане в САЩ заради корупция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Херо Мустафа

  САЩ предприеха първа мярка срещу корупцията у нас.

  Това стана ясно от думите на американския посланик у нас Херо Мустафа в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия.

  “До няколко дни ще оповестим първия българин със забрана да влиза в САЩ за корупция. Тези лица се оповестяват от Държавния секретар на САЩ. Това ще е само първото лице, ще има и други. Не се отнасяме повърхностно по този въпрос, за да назовем такова лице, първо трябва да имаме доказателства. Този случай е ясен, затова ще оповестим името бързо.Името е ясно и държавният секретар ще го оповести.”, заяви Херо Мустафа, но не пожела да го назове преди официалното изявление на Държавния секретар на САЩ.

  “САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията”, категорична бе американската посланичка. “Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон “Магнитски” и други твърди мерки.”, каза още Херо Мустафа.

  Американският посланик у нас коментира и евентуални промени в Конституцията ни. “Решението за каквато и да било промяна в Конституцията е на българското правителство, българския парламент и българския народ. Върховенството на закона е един от стълбовете в нашия стратегически диалог, което означава, че ще водим добър диалог с правителството и гражданското общество, за да обсъдим как от страна на САЩ можем да предоставим нашите познания и най-добри практики”, заяви тя.

  Херо Мустафа говори и за енергийните проекти в България, като подчерта, че е нужна диверсификация на енергийните източници, защото според проучвания една трета от българите не могат да плащат сметките си за комунални услуги, а диверсификацията би означавала намаляване на цената им.

  „Енергийната диверсификация трябва да бъде разгледана на практика, а не само принципно. Предстои второ посещение в България на делегация от американски технически експерти”, обясни посланик Мустафа.

  Посланик Херо Мустафа съобщи още, че през март предстои първото посещение в България на помощник-държавния секретар по консулските въпроси. Тогава ще е обсъди и въпросът за отпадането на визите за САЩ на български граждани.

  “Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване. В този ред на мисли, посолството на САЩ току-що започна програмата „Работа и пътуване”, която дава възможност на 5000 български студенти да прекарат лятото в САЩ”, каза дипломатът.

  2 коментара

  1. опетков

   Американците защо си мислят, че всички българи умират да ходят в САЩ? Имаше един виц за виетнамските студенти , как наказали свой български колега, който спал с виетнамка, като дружно му викали: “Ти си лош наш другар”. Та той си го преместил в другия крачол.

   • Отрепков

    Нещастник, Къде видя в статията, че това си мислят американците? Стюпид хейтър!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg