• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 52%
  Вятър: 6m/s NE
  Сръбският съд разглежда екстрадицията на Цветан Василев
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  цветан василев

  Висшият съд в Белград съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев. Пояснението идва само три дни, след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече 5 години отказват да екстрадират Василев.

  Банкерът от години се укрива в Сърбия, въпреки че е обявен за издирване с „червена бюлетина“ от Интерпол.

  От съда уточняват, че разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на Прокуратурата от 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшия съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура.

  „Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок.“ Това пише в писмото, изпратено от главния прокурор Иван Гешев до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността.

  Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури.

  3 коментара

  1. Габи

   А дано не чакат още 5 години преди да го екстрадират. Този престъпник трбява да си понесе отговорността.

  2. Ранди

   Време е Сърбия да върне Цветан Василев обратно в България, за да бъде съден и вкаран в затвора за най-голямата кражба в съвременната история на България.

  3. Галя

   Нелепо е 5 години да не могат да приберат и съдят такъв престъпник

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg