• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Оставиха в ареста седем от задържаните на ГКПП “Калотина” митничари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  задържани митничари

  Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

  Специализираният наказателен съд остави в ареста с най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража” и седмината обвиняеми, задържани в четвъртък при спецакцията на ГКПП “Калотина”. Сред тях и шефът на митническия пункт Райчо Соколов. Другите арестувани вече са на свобода срещу подписка или парична гаранция. Обвинението срещу тях е за системен рекет и събиране на рушвети.
  Четирима от тях са с мярка за неотклонение „Подписка”, останалите са пуснати под парична гаранция от 5 000 лв.
  В залата се чу мнение на прокуратурата, че седмината задържани могат да извършат други престъпления, да променят самоличността си и да се укрият. Всеки от тях в последната си дума заяви, че никога не е извършвал престъпления, дори се проляха и сълзи.
  Прокурорът Калин Стоилов заяви, че на 20 от общо 30 от задържаните е повдигнато обвинение.
  “Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те задържани, сред които е и ръководителят на митническия пункт и престъпната група, е внесено искане за задържането им под стража. Останалите са обвинени за участие в групата. По отношение на останалите 13 са наложени различни мерки за неотклонение – гаранции и подписка”, обясни той и добави, че 9 лица са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.
  Попитан защо са наложени по-сериозни мерки, Стоилов посочи, че това се налага, защото имат по-голям принос към престъпната дейност.
  “Те са на по-високо ниво в йерархията на организираната престъпна група и имат по-голямо отношение към извършените вторични престъпления”, уточни прокурорът мотивите за искането на Специализираната прокуратура.
  Стоилов обясни, че обоснованото предположение срещу тях се базира на свидетелски показания, писмени материали и иззети веществени доказателства. По делото са събрани 21 тома доказателства.
  Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg